SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

2014-09-24 17:06

                                                                         Smells Like Teen Spirit"

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991, η DGC Records κυκλοφόρησε ένα από τα πλέον σημαίνοντα άλμπουμ των τελευταίων δεκαετιών. Το Nevermind των Nirvana. Έναν δίσκο που θα άλλαζε, εκτός από την πορεία της μουσικής και τη ζωή πολλών εφήβων. Ωστόσο πολλά από όσα γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για το album, δεν είναι αλήθεια. Ή τουλάχιστο δεν είναι όλη η αλήθεια. Μέσα από τη βιογραφία του Kurt Cobain δια χειρός Charles R. Cross, θα καταρρίψουμε ορισμένους από τους μύθους του Nevermind.  

Όλοι πιστεύουν ότι ο Kurt Cobain έγραψε το "Smells Like Teen Spirit" για ένα αποσμητικό. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μία φίλη του Cobain και frontwoman των Bikini Kill, η Kathleen Hanna, πράγματι έγραψε στον τοίχο του υπνοδωματίου του Cobain, "ο Kurt μυρίζει σαν Teen Spirit" πιθανότατα για να τον χλευάσει και κάπως έτσι προήλθε ο τίτλος του κομματιού. Έπρεπε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ για να μάθει ο Cobain ότι υπήρχε  αποσμητικό με το όνομα Teen Spirit. Οπότε ο τίτλος του τραγουδιού οφείλεται στο ειρωνικό graffiti και όχι στο αντιιδρωτικό. Ωστόσο οι πωλήσεις του αποσμητικού Teen Spirit εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Για το εξώφυλλο του άλμπουμ, ο Cobain είχε καταλήξει σε μια ιδέα, η οποία ωστόσο, μικρή ομοιότητα είχε με την τελική εικόνα του μωρού που επιπλέει γυμνό σε μια πισίνα. Ο frontman των Nirvana, είχε δει σε μια τηλεοπτική εκπομπή έναν τοκετό στο νερό και ήθελε μια φωτογραφία από το κεφάλι ενός μωρού, όπως αυτό θα έβγαινε από τον κόλπο της μητέρας του. Έφτασε μάλιστα να σκιτσάρει την εικόνα στο ημερολόγιό του. Ωστόσο, η φωτογραφία του μωρού να γεννιέται με αίμα και υγρά, απορρίφθηκε αμέσως από την εταιρεία. Η γυμνή φωτογραφία του μωρού στην πισίνα ήταν το back up σχέδιο. O Spencer Elden, το μωρό που απεικονίζεται στο εξώφυλλο, δήλωσε μάλιστα πριν από λίγα χρόνια ότι είναι "ο μεγαλύτερος πορνοστάρ" του κόσμου, επειδή τόσα εκατομμύρια ανθρώπων έχουν δει το πέος του.