ΚΑΤΙ Ν' ΑΛΛΑΖΕΙ

2014-06-21 20:01

                                

                                                                        ΚΑΤΙ Ν’ ΑΛΛΑΖΕΙ

Η πρώτη -σχετικά- μεγάλη πυρκαγιά για φέτος, ήταν αυτή πάνω από το αεροδρόμιο, εδώ στην πόλη μας, και με το καλημέρα της αντιπυρικής περιόδου, φάνηκε ότι κάποιοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Όταν στηρίζεσαι στην τύχη και στο περίπου, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για να μην πω οδυνηρά, και πολύ περισσότερο όταν τα λόγια (και οι δηλώσεις)  δεν έγιναν πράξεις από την πλευρά της πολιτείας. Αν από το όποιο λάθος της προηγούμενης φοράς δεν παραδειγματίστηκες, τότε δεν βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.  Να καίγονται περιουσίες, και κάθε καταπράσινο νησί  να γίνεται έρμαιο της φωτιάς, δεν είναι και το καλύτερο, σε μια περίοδο που ο τουρισμός μας, από ότι λένε, είναι σε καλά επίπεδα και η οικονομία πάει ν’ ανακάμψει, έστω και αν αυτό είναι ένα πυροτέχνημα, έστω και για την καλοκαιρινή περίοδο. Η οργάνωση και η σοβαρότητα που απαιτείται για να μην συμβούν αυτές οι δυσάρεστες  καταστάσεις, δυστυχώς απουσιάζουν.

Σαφώς και είναι επιτυχία να σταματήσεις την φωτιά κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά  έχουμε το ψυχικό σθένος, κι ας παλεύουμε με σφεντόνες, την ώρα που άλλοι πολεμούν με πιο σύγχρονα όπλα, και δεν το λέω αυτό για να ευλογήσω τα γένια μας και το σπίτι μας, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.  Υπερβάλλουμε εαυτούς, βγαίνει στην επιφάνεια αυτό το φιλότιμο και όλα είναι καλά ως την επόμενη φορά. Αν υπήρχαν κι αυτά τα PZT που εδρεύουν στο αεροδρόμιο, θα ήταν μια ανάσα από την εν λόγω προχθεσινή πυρκαγιά, τότε η φωτιά θα έσβηνε εν τη γενέσει της. Γιατί να είμαστε πίσω και σ’ αυτόν το τομέα, γιατί να μην έχουμε κι εμείς ανθρώπους που θα φωνάξουν θα απαιτήσουν και θα παλέψουν για το καλό και θα υπερασπίσουν τουλάχιστον τον φυσικό μας πλούτο; Για λόγους οικονομίας μείναμε πίσω, την στιγμή που οι σπατάλες σε άλλα πράγματα συνεχίζουν και υπάρχουν.

Πάντως το καλό ήταν ότι πήραμε τα συγχαρητήρια από τον νέο υπουργό τον κ. Βασίλη Κικίλια για την προσπάθεια που δείξαμε, αν και κατά καιρούς ακούμε τέτοιου είδους φιλοφρονήσεις από τις προϊστάμενες αρχές μας. Αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να μπορέσω κι εγώ, όπως και όλοι μας, κάποια στιγμή να δώσουμε συγχαρητήρια στον υπουργό για το έργο που θα κάνει και που θα αφήσει στο υπουργείο του, αποχωρώντας.

Να πάρει θέση για τα μεγάλα προβλήματά μας και όχι να μας δώσει υποσχέσεις, να μας πει υπεύθυνα, για αυτό το περιβόητο πια εκλογικό επίδομα -των ψίχουλων-τι απέγινε και καθυστερεί η καταβολή του και όχι να ακούμε φθηνές δικαιολογίες, για τις περικοπές των μισθών μας που αν και δικαιωθήκαμε από το ΣΤΕ, τι μέλλει γενέσθαι  από την πλευρά της κυβέρνησης, και τόσα άλλα θέματα. Να βρεθούμε κι εμείς σ’ αυτήν την ευχάριστη θέση, επιτέλους μια φορά, να πούμε μπράβο στο υπουργό, συγχαρητήρια που είναι δίπλα μας και ενδιαφέρεται εμπράκτως για όλους μας. 

Όσο για τους ντόπιους υπεύθυνους φορείς ας κάνουν τα λόγια τους έργα και αυτά που κατά καιρούς λέγονται περί οργάνωσης και πρόληψης  να τα δούμε να εφαρμόζονται στην πράξη. Δεν γνωρίζω, αν οι καινούριες αρχές του τόπου που προέκυψαν από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχουν κάπου στο μυαλό τους να ασχοληθούν με το θέμα της πυρόσβεσης από την αρχή ως το τέλος, σοβαρά όμως, κι αν έχουν στο λεξιλόγιο τους τον ορισμό της λέξης, οργάνωση. Από την πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών κατά των πυρκαγιών, καθαρισμός δρόμων, οικοπέδων, χωματερών, διάνοιξη αγροτικών οδών, μέχρι και την ενεργή πια απασχόλησή τους στον τομέα της καταστολής, ως αναφορά στην μέριμνά τους. Οι εκλογές πέρασαν, ο ανασχηματισμός έγινε, νέοι άνθρωποι μπήκαν στα κοινά του τόπου και της χώρας, επομένως είναι καιρός να δούμε κάτι καινούριο σε όλα τα επίπεδα. Κάτι ν’ αλλάζει.