Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΞΕΡΕΙ...

2014-07-28 10:37

 

                                                                         Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΞΕΡΕΙ…

Αύγουστος σε λίγες μέρες, ο αγαπημένος μήνας σχεδόν όλου του πληθυσμού για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο μήνας του καλοκαιριού, των διακοπών και της ξεκούρασης. Ο μήνας με τους δυο πανσέληνους, και ο φετινός Αύγουστος θα έχει πέντε σαββατοκύριακα κάτι που συμβαίνει κάθε 823 χρόνια απ’ ότι λένε οι στατιστικολόγοι, και σύμφωνα με το πάνσοφο κινέζικο ημερολόγιο θα γεμίσει με χρήματα τις τσέπες μας. Τώρα αν θα είναι η δικές μας ή κάποιων άλλων αυτό δεν το διευκρινίζουν. 

Ο Αύγουστος ξέρει να μας δίνει εκείνο που ποθούμε περισσότερο, να μας φέρνει πιο κοντά, να μας ταξιδεύει. Είναι ένας ερωτικός μήνας, ένας καθαρά νησιώτικος μήνας, κι αν είναι κυκλαδίτικος ή βορειονατολικός  λίγη σημασία έχει. Πάντως όλα τα ελληνικά νησιά έτσι κι αλλιώς τον Αύγουστο βουλιάζουν από τους τουρίστες και με κάθε οικονομική κατάσταση, οπότε είναι ο μήνας των απανταχού ελληνικών νησιών.  

Ο Αύγουστος ξέρει από λατρεία, κι από κατάνυξη. Ξέρει ότι τον περιμένουμε να ’ρθει, κι εδώ στη Λέσβο έχουμε τους δικούς μας σοβαρούς λόγους της προσμονής του. Είναι ο μήνας που θα μας πάει ως την Αγιάσο στο πανηγύρι της Παναγιάς, να  γεμίσει τις αποσκευές μας με ξυλόγλυπτες εικόνες στο υπαίθριο παζάρι του χωριού, και μετά θα μας ανεβάσει 114 σκαλοπάτια πάνω στο βράχο της Πέτρας. Από την Συκαμιά θα μας περάσει μια βόλτα  στην Παναγιά την Γοργόνα, και θα μας ξεκουράσει στη δροσιά του δέντρου του Μυριβήλη, αναπολώντας παλιά χρόνια. 

Αγαπάμε τον Αύγουστο και μας αγαπάει. Μας προσφέρει το καλοκαίρι στις καρδιές μας, και κλείνει πονηρά το μάτι σε κάθε παράλογη και παράνομη απαίτησή μας γνωρίζοντας ότι τον περιμέναμε ένα χρόνο να ’ρθει. Μας δίνει πολλά δίχως να ζητάει να του δώσουμε κάτι. Παρά μόνο να ξέρει πως θα τον ανταμώσουμε πάλι εδώ στη Λέσβο και παντού για να μας σεργιανίσει ξανά στα νησιώτικά σοκάκια.

Ο Αύγουστος ξέρει να μας λαμπρύνει με το φως του, να μας μαγέψει και να μας οδηγήσει εκ του ασφαλούς στην αγκάλη του φθινοπώρου.